☰  Expo | DeZaailander | #06 De Zaailander | Op een mooie Pinksterdag

Op een mooie Pinksterdag

Theo van Egeraat was weer eens een keertje op tv. Dit keer OP EEN MOOIE PINKSTERDAG.

"Op een mooie Pinksterdag"Amateurfilmers gefilmd

Er loopt zo langzamerhand een beroemdheid op school rond, jawel de tekenleraar dhr. van Egeraat. Want wat is het geval? Een paar maanden terug is hij op de TV te bewonderen geweest in een korte speelfilm, "Wat blijft dat is genoeg", waarin hij de hoofdrol vertolkte en op dinsdag 5 juni schitterde hij in een TV programma over een Groningse film-club.

Schitteren is misschien wat te veel gezegd, want was het niet dat hij ieder moment in beeld zou kunnen komen dan hadden we de TV reeds na vijf minuten de nek omgedraaid. Geruime tijd werden er lieden aan het woord gelaten die alles over film wisten.

Het volgende beeld bestond uit een aantal druk kletsende mensen van een filmclub. Zou het nu nog langer duren voordat de meester in beeld zou komen? Hè, wat is dat nu? (Plotseling richt de camera zich op een baardig figuur, die in zijn sportieve kleding steirk afsteek tegen al die gestropdaste heren en dames met parelsnoeren en handtasjes.

Nu liet men ons zien hoe de filmclub opnames maakte voor hun nieuwste produkt: "Op een mooie pinksterdag". Het was erg leuk om te zien hoe de geluidsman met zijn hengel aan het vissen was en hoe de regisseur steeds verbeterd werd door onze meester. Zielig voor hem, hij had nog wel zo’n mooie zonnebril gekocht.

Nadat dhr. van Egeraat in een zeer kort interview had verklaard dat de enige reden waarom hij op de filmclub zat eigenlijk was dat hij dan zijn films kon vertonen, liet men het zonet door de filmclub gemaakte filmpje via de TV aan ons zien.

Het filmpje overtrof onze stoutste verwachtingen, wat een sof. Om een voorbeeld te geven: komt in het filmpje een auto aangereden die stopt en waaruit enige joelende kinderen tevoorschijn kwamen. Het joelen van de kinderen was toen het filmpje al gemaakt was, op de band gezet want, het leek erop dat het geluid in de plaatselijke badkamer was opgenomen. Bovendien waren een paar uur geluid opgenomen waar zo’n tien seconden min of meer bruikbaar waren. Ook waren er een paar uur film waar een film van vijf minuten uit gemaakt werd, die volgens sommigen toch wel goed was. Maar het bleek dat er maar drie minuten zendtijd beschikbaar was en na enig geruzie tussen de GSF en de KRO de film ingekort moèst worden.

Gezegd moet worden: Het enige waar niets aan mankeerde was de grafische verzorging waarbij de naam THEO VAN EGERAAT opvallend lang in beeld bleef.

Amateur-cineasten maken een speelfilmpje. Portret van de Groninger Smalfilmers, die iets laten zien van hun eigen werk, en daarnaast bezig zijn met de voorbereidingen, het filmen, en monteren van een gezamenlijk produkt: Op een mooie pinksterdag. Samenstelling en regie: Leo Akkermans.

Extra Afbeelding
Op een mooie Pinksterdag
Vorige
Op een mooie Pinksterdag
Volgende☰  Expo
Home
Aanmelden/login
Topics
#01 De Zaailander
#02 De Zaailander
#03 De Zaailander
#04 De Zaailander
#05 De Zaailander
#06 De Zaailander
#07 De Zaailander
#08 De Zaailander
#09 De Zaailander
#10 De Zaailander
#11 De Zaailander
#12 De Zaailander