☰  Expo | DeZaailander | #02 De Zaailander | Grease

Grease

GREASE PLEASE. Hierin leggen wij uit waarom Grease zo’n succes is geworden.

Een filmredacteurs-team bezocht de premičre van een film en schreef deze onthullende recentie waarin over de oorzaak van deze, uit de film voortvloeiende, rage duidelijkheid gesteld wordt.

Grease Please

Hand in hand rennen ze over het strand, maar dan komt het pijnlijke ogenblik waarop ze het zeggen moet; Zo begint de film waar iedereen momenteel mee wordt doodgegooid. Het aloude thema voor de zoveelste keer verfilmd.

Toch werd het weer een daverend succes, dat zelfs de voorgangers als "Love story", "Gone with the wind" en "West side story" overtrof.

Hoe komt het dat "Grease" zo geweldig populair is? Een van de belangrijkste redenen is het voorgenoemde: De verliefdheid tussen de twee figuren. Toch is er meer dat deze film tot een grandioos succes gebracht heeft. De film heeft "Het" en "Het" in zulke hoeveelheden dat het bij de jeugd een onvoorstelbare rage teweeg brengt waarbij de door de Travolta overheersde tieners ook nog tot aankoop van een "Grease-Olivia-NewtonJohn Travolta-T-shirt-tas-poster-button" enz. aangezet worden.

Het begon allemaal met de T.V.-serie "Happy Days" waarin Fonzie de term "Cool it" introduceerde en daarmee "Het" had aangegeven.

fonzerelli imageDe "Fonz-rage" verliep een beetje en de kans werd gegrepen om John Travolta een groot deel van het Fonzerelli image over te laten nemen.

Een ander belangrijk aspect: Velen zullen moeten toegeven dat dat neurotisch swingend gedrag kompleet met vetkuiven leuker is om naar te kijken dan de "Punkers" en de "Fijne real stuff brothers".

modern balletHoewe1 het acteertalent van deze Travolta niet zó geweldig is en zijn "gezing" ook niet van de allerbeste kwaliteit is, is het geheel, de manier waarop alles naar voren gebracht wordt pakkend. John Travolta en zijn kornuiten brengen met hun hulpmiddelen al met al een amusant geheel, hierbij gaat het fragment behorend bij "Grease lightning" met het moderne ballet voorop. Wanneer het tijdstip is aangebroken waarop John met veel kabaal probeert zijn kuifjem een krulstand te brengen, enigzins loenzend, half in de camera glurend, liggen alle vrouwelijke (en misschien een paar mannelijke John Travoltafans in zwijm).

Heel belangrijk is ook een gevoel van jaloezie dat er bij enkele lieden opkomt; Ze zien een volkomen school geprojecteerd met een sportveld en tribune (waar de balende jongelui in hun vrije uren staan gein te trappen, meisjes onder de rokken gluren en dat soort dingen) er is een snackbar en er worden echte feesten georganiseerd.

Daar in die school hangt een volmaakte sfeer die menig middelbare-school leerling in zijn fantasie voor zich heeft, maar dan moedeloos aan de werkelijkheid denkt, ook in ons geval, op het RSG niet zonder reden.

jaloezieDe "Rydell highschool" wordt beheerst door de "pinkladies en de T-birds. Danny is de big-boy van de school en Sandy is het ingetogen meisje dat "Hopelessly devoted to Danny" is. Door omstandigheden is de liefde tussen deze twee bij vlagen, maar aan het eind van het schooljaar bij de "Promotie-kermis" willen beiden er alles voor doen elkaar te krijgen en is er met de finale "You’re the one that I want" een happy end met "We go together" en "Love is a many splendored thing"

Een film met een stukje Fonzerelli, het "goede" van de Rock-rage uit de vijftiger jaren, aan elkaar gebreid tot een muzikaal geheel, zich afspelend in en rond een droomschool. Een uitbundig vrolijke film echt de moeite waard om gezien te hebben.

Robbert Baron & Michiel Hoekstra

look at me, i’m sandra deeVocal: Olivia Newton John.

Look at me
There has to be
Something more
Than what they say
Wholesome and pure
Oh, so, scared
And unsure
Upon them Sandra Dee

Sandy, you must start a-new
Don’t you know
What you must do
Hold your head high
Take a deep breath
and sigh
Goodbye to Sandra Dee.


grease is the moneyDat John Travolta de beste investering is, ooit gedaan door de film-maatschappij "Paramount", is nu wel duidelijk. Na het voorproevertje "Saturday-night Fever" met een opbrengst van een slordige 110 miljoen dollar is de verwachting dat "Grease" -die in het land van herkomst al tientallen malen de productiekosten terugverdiende: zo’n 80 miljoen dollar- in europa een enorm succes zal hebben.

De soundtrack dubbel L.P’s van "Saturdaynight Fever" en "Grease", niet te vergeten, brengen ook nog geld in het laadje, de verkoop namelijk, is tot nu toe gestegen tot respectievelijk, 22 miljoen en 400.000 exemplaren, dit laatste getal van voor het uitbrengen van de film; ook dat belooft wat.

Kortom, abnormale hoeveelheden geld en enkel en alleen doordat er een man op een onbewaakt ogen blik op het idee kwam een -niet al te best lopende- musical te verfilmen. Deze man is Robert Stigwood. Hij heeft nog meer op zijn naam staan naast "SNF" en "Grease" nl. o.a: Sgt Pepper’s Lonely Heartsclub-band, Jesus Christ Superstar en -eerst ook musical- de film Evita.

Ik wacht op het volgende ideetje van deze meester.

Extra Afbeelding
Grease
Vorige
Grease
Volgende☰  Expo
Home
Aanmelden/login
Topics
#01 De Zaailander
#02 De Zaailander
#03 De Zaailander
#04 De Zaailander
#05 De Zaailander
#06 De Zaailander
#07 De Zaailander
#08 De Zaailander
#09 De Zaailander
#10 De Zaailander
#11 De Zaailander
#12 De Zaailander