TheOart   Getuigenis van de Tijd   Black 3.0


Black 3.0
Black 3.0
glas kunststof hout acrylverf
30 x 12 x 12 cm
2023

Hoewel ik al vaker heb gewerkt met black 2.0 en zelfs met black 3.0 is dit het eerste werkje dat alleen maar om dit speciaal ontwikkelde zwart draait. Ik gebruikte het veelvuldig als achtergrond bij schilderijtjes die tot onderwerp hadden: somberte, melancholie of verwerking.
Hier onderzoek ik vooral in hoeverre dit zwart ook daadwerkelijk al het licht absorbeert. Het houten kistje, dat gemaakt is uit een voorzittershamer-kist, is van voren en binnenin geschilderd in dit zwart evenals het beeldje van een engeltje dat op het glas zit, met open vleugeltjes.
Dat kun je op deze afbeelding niet zien. In het echt hangt het nauw samen met de hoeveelheid licht en richting van een lichtbron of spot. Maar ook met een foto valt behoorlijk te manipuleren. Zie hieronder.
Op naar een zwart 4.0?
Een en ander natuurlijk in antwoord op de actie van Anish Kapoor om het alleenrecht van een superzware verf te kopen en voor zichzelf te houden. Op de Biënnale van Venetië van 2019 trok Kapoor veel bekijks met onder andere werk met dit zwart.
Dat een groep Amerikaanse kunstenaars nu met behulp van wetenschappers probeert eenzelfde soort zwart te ontwikkelen en dat ik dat vervolgens alleen kan kopen als ik verklaar niet Anish Kapoor te zijn, stemt mij vrolijk..

Als je in een fotobewerkingsprogramma de helderheid verandert, zie je het engeltje natuurlijk wel.
Volgende
Black 3.0
L’absent I (de afwezige I) olieverf op paneel 2023 13 x 13 cm (18 x 18 cm incl lijst) Uit de serie les absents. Voor het eerst te zien in Museum Møhlmann van 1 april tot 25 juni 2023. Poging om de...


Top